omslag leerboek

Samenvatting van:

Competitive Memory Training (COMET) for Low Self-Esteem in Patients with Personality Disorders: A Randomized Effectiveness Study




Achtergrond: Zelfwaardering is een belangrijk thema in de behandeling van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen in het algemeen. Bij patiëntenn met een borderline persoonlijkheidsstoornis hangt lage zelfwaardering samen met factoren als suïcidaliteit en automutilatie.
Op het moment zijn er geen bewezen effectieve behandelingen die specifiek gericht zijn op lage zelfwaardering. Onlangs bleek een nieuwe benadering, Competitive Memory Training oftewel COMET, die gericht is op het beter activeren van positieve kennis vanuit het geheugen, werkzaam in het vergroten van de zelfwaardering bij verschillende patiëntengroepen.

Doelen: Nagaan of COMET voor lage zelfwaardering ook een effectieve interventie is voor patiënten met persoonlijkheidsstoornissen.

Methode: 91 patiënten met persoonlijkheidsstoornissen die reeds in therapie waren binnen een reguliere GGZ instelling, werden at random toebedeeld aan hetzij zeven groepszittingen COMET als aanvulling op hun gewone therapie of aan zeven weken doorgaande gewone therapie. Deze laatste patiënten ontvingen COMET na hun "zeven weken wachtperiode voor COMET". Bij alle patiënten die COMET afmaakten werd drie maanden later nagegaan of de effecten van COMET stabiel waren gebleven.

Resultaten: In vergelijking met de groep patiënten die alleen reguliere therapie ontvingen verbeterden de patientn in COMET plus reguliere therapie significant en in grote mate op maten voor zelfwaardering en depressie. Significante verschillen op maten voor autonomie en sociaal optimisme waren ook in het voordeel van COMET maar hadden kleine tot middelmatige effect groottes. De effecten van COMET bleven stabiel na drie maanden op drie van de vier uitkomst maten.

Conclusie: COMET voor lage zelfwaardering lijkt een effectieve trans-diagnostische benadering te zijn die betrekkelijk eenvoudig kan worden ingepast in de behandeling van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen.

terug