omslag

Samenvatting van:

Effectiveness of enhanced cognitive behavior therapy for eating disorders: A randomized controlled trial




Doel: Enhanced cognitive behavior therapy (CBT-E) is een transdiagnostische behandeling die toepasbaar is op de gehele reeks van eetstoornissen. Hoewel de effectiviteit van CBT-E niet omstreden is, wordt de methode in de klinische praktijk minder gebruikt dan door de richtlijnen wordt aanbevolen. Doel van de huidige studie was om de effectiviteit van CBT-E te vergelijken met Therapy as Usual (TAU).

Methode: Er werd een RCT uitgevoerd bij in totaal 143 volwassen patiënten met een eetstoornis die hetzij met CBT-E, hetzij met TAU werden behandeld. Primaire uitkomstmaat was herstel van de eetstoornis. Secondaire uitkomstmaten waren de ernst van de eetpathologie, en symptomen van angst en depressie. Zelfwaardering, perfectionisme en interpersoonlijke problematiek werden geregeld gemeten om mogelijke modererende effecten te kunnen onderzoeken. Verschillen in behandelduur en intensiviteit tussen de behandelingen werden verkend.

Resultaten: Na 80 weken waren er geen verschillen tussen de condities met betrekking tot afname van de eetpathologie of symptomen van angst en depressie. In de eerste 6 weken van de behandeling was er echter een grotere daling van eetpathologie in de CBT-E arm. Bovendien was, bij toepassing van de internationaal meest gebruikte definitie van herstel, de mate van herstel in CBT-E significant hoger in CBT-E (57.7%) dan in TAU (36.0%). Na 80 weken was dit verschil niet langer significant (CBT-E 60.9%; TAU 43.6%). Daarnaast was CBT-E effectiever in het verbeteren van de zelfwaardering en bleek eveneens de minder intensieve en korter durende interventie te zijn.

Discussie: Bij een bredere toepassing van CBT-E kunnen efficiëntie, toegankelijkheid en effectiviteit (waar het de zelfwaardering betreft) van de behandeling van eetstoornissen worden verbeterd.


terug