omslag gedragstherapie

Samenvatting van:

Gedragstherapie. Basiskennis voor de praktijk van de psychotherapie




Dit leerboek bestaat uit 343 pagina's. Er zijn drie delen. In deel 1, achtergronden, geeft hoofdstuk 1 een korte situering van de gedragstherapie, terwijl in hoofdstuk 2 de geschiedenis van de gedragstherapie beknopt wordt weergegeven. Het tweede gedeelte gaat over de theorie. Hoofdstuk 3 en 4 behandelen respectievelijk de klassieke conditionering en de operante conditionering. Er wordt beargumenteerd dat conditionering veel minder een reflexmatig gebeuren is zoals dikwijls is verondersteld en veel meer door cognitieve aspecten wordt gekenmerkt. Hoofdstuk 5 gaat over emotietheorieën. Hier wordt met name de bio-informatie theorie van Lang nader toegelicht. Het begrip cognitie wordt daarbij zodanig verruimd dat ook reflexmatige processen kunnen worden geplaatst binnen en cognitief model.

Deel 3 betreft de praktijk. Kenmerkend is dat wordt gepleit voor het gebruik van twee taxatie- en interventieschema's: de betekenisanalyse en de functieanalyse. De betekenisanalyse geeft structuur aan het onderzoek naar problematische betekenisverlening. Op basis van welke associaties wordt een situatie als angstwekkend beleefd, of als frustrerend of somber makend? De functieanalyse geeft structuur aan het onderzoek naar associaties die problematisch gedrag in stand houden. Waarom gaat iemand vechten in een situatie waarin een ander dat niet zou doen? Waarom telt iemand voortdurend van alles en waarom vermijdt hij bepaalde plaatsen?
In hoofdstuk 6 wordt het gehele gedragstherapeutisch proces beschreven, waarna in hoofdstuk 7 nog eens uitvoerig de functieanalyse en in hoofdstuk 8 de betekenisanalyse worden behandeld.

Hoofdstuk 9 beschrijft een aantal interventies en hoofdstuk 10 is een soort uitleiding waarin een aantal onderwerpen wordt genoemd die niet aan bod konden komen. Het boek biedt uitgebreide basiskennis over theorie en praktijk van de gedragstherapie.

terug